Huijui! Politiikkaa... Aika hurja topic tällä hetkellä ympäri Thaimaata. Kahtia (tai oikeastaan ehkä kolmeen osaan) jakautunut maa on aika mielenkiintoisen tilanteen edessä noin niinkun kaukaa katsottuna. Liian lähellä voi olla suht vaarallista.. Henk koht en ole näihin paitaleikkihin lähtenyt mukaan vaan yrittänyt pitää paidan pois päältä mahdollisimman paljon..


No jokatapauksessa kysehän on siis luokkasodasta. Punaiset "köyhät" ja keltaiset (tai osittain moniväriset) "rikkaat". Idealistisesti ajateltuna punaiset ovat oikealla asialla ajaessaan köyhän maanviljelystön etuja, ja toki ovat oikeassa siinä, että maata johtavat rikkaat ajavat etunenässä omia etujaan. Kaksinaismoralismi tulee vastaan siinä, että eräs nimeltä mainitsematon ex-PM maksaa heille korvauksen tästä "kapinasta" jonka perimmäinen tarkoitus on hänen takaisintulonsa ja punaiset johtajat hyppäävät juuri niin korkealle kun hän käskee. Tämä näkyy mm. mielipiteiden 180 asteen muutoksista. Taas viedään maanviljelijää kuin pässiä narussa..


Noh entäs sitten toinen puoli. Nykyisen hallituksen edustama ns. eliitti. Nykyistä PM Abhisitiahan on kovasti arvosteltu pehmeäksi ja aikaansaamattomaksi. Osittain arvostelu on varmasti oikeutettua, mutta toisaalta maa elää korruption varassa ja historia on osoittanut että ne, jotka eivät systeemiin mukaudu tavalla tai toisella katoavat julkikuvasta. Toisaalta Abhisit on tehnyt hyvää työtä korruptiota vastaan PM pestissään ja katkaistessaan useita vanhoja ns. "suhteita", joilla raha ja valta vaihtoi omistajaa.


No mikäs se kolmas osapuoli oikein on? No sehän on tämän ns. eliitin haarauma, jotka haluavat radikaaleja ratkaisuja tilanteen ratkaisuun. Äkkiseltään voisi tuntua hyvältä ratkaisulta, mutta.. jos nyt vaikka katsotaan miten suht vastaava tilanne naapurimaa Kamputseassa ratkesi muutama vuosikymmen takaperin (köyhät hyökkäsivät kaupunkiin ja teurastivat ylemmistön), niin ehkä se rauhanomainen ratkaisu on kuitenkin parempi. Rikkaat kuitenkin edustavat pientä osaa kansasta, ja jos ihan oikeasti hanskat otetaan käsistä, niin pistäisin kyllä rahani likoon köyhän kansan puolesta. Myöskin suurelta osin tämän ns. eliitin ansiosta Thaimaa on kasvanut talousalueena ohi naapurimaistaan. Toisaalta on helppo samaistua "eliitin" tuskastumiseen, liiketoiminta on monilta pysähtynyt kohta kahdeksi kuukaudeksi... Eivätkä kaikki pienyrittäjät todellakaan ole miljonäärejä.


Entäs sitten poliisi ja armeija, eikös niillä tämä voitaisi ratkaista aika nopeasti? Nooh.. varmasti molemmista löytyy jakaumaa kenen puolella sitä oikeasti ollaan, mutta armeijahan koostuu pääosin köyhiltä alueilta kotoisin olevia. Eli... Niin. Armeijahan sai täällä "vitsikkäästi" lempinimen vesimelooniarmeija (sisältä punainen ulkoa vihreä). Ja vielä kun otetaan armeijaa johtavan kenraalin oma agenda huomioon, (eli hänhän on jäämässä eläkkeelle, ja kuulemma on suunnittelemassa polittista uraa), niin ei ole kovin vaikea arvata ettei hän halua verta käsilleen tästä tilanteesta. Eihän tulevia äänestäjiä kannata kovistella. Ehkä myös thaimaalainen mentaliteetti ratkaista ongelmia vaikuttaa tähän.. Esim. työpaikalla hankalasta työntekijästä hankkiudutaan eroon, ei antamalla potkuja (kasvojenmenetys..), vaan kaikessa hiljaisuudessa vähentää palkkaa, ja antaa erittäin ei-miellyttäviä työtehtäviä jne.. Ehkäpä tässä nykytilanteessa on jotain samaa: kyllä ne kohta sieltä lähtee, kun kuumissaan ja sateessa joutuvat olemaan.. No aika hyvinhän ovat kestäneet...

Joka tapauksessa nykytilanne ei ole kenenkään etu, mutta ratkaisu pitäisi olla maan edun kannalta kaikkia ainakin jossain määrin tyydyttävä. Nyt tilanne tuntuu olevan kaikki vastaan kaikki ja oma nahka (ja rahat) turvaan keinolla millä hyvänsä.